Ginnens historie – fjerde del

Kalevala Gin er årets vintepakke gin fra Ginmanden.dk

Sidste indlæg handlede om G&T’ens oprindelse, og hvordan gin blev mere respektabel og endnu mere udbredt. Ginnens historie frem til omkring 1960’erne er måske ikke lige så betydningsfuld,i men den er mindst lige så spændende.

I slutningen af 1800-tallet begyndte cocktailbarer at skyde op, både i England og USA. Da de mere tørre gin er mere velegnede til at mikse, begyndte de at stige i

popularitet, som også var med til at gøre en klassiker som Dry Martini endnu mere kendt. Folk nød de mange nye cocktailmuligheder, som ginnen førte med sig, og i en årrække fik ginnen lov til at blive nydt uden de store problemer. Det stoppede ret brat, da

den amerikanske kongres vedtog Volstead-loven d. 17. januar 1920. Det er måske ikke en lov, som umiddelbart siger dig noget? Du kender den nok som det amerikanske spiritusforbud. De næste 13 år var det forbudt at fremstille, distribuere og sælge alkohol, og dermed også gin, i USA. Pudsigt nok var det ikke ulovligt at drikke alkohol, hvilket medførte, at folk ikke stoppede med at drikke det. De amerikanske gangstere, som fx Al Capone, begyndte derfor at sælge alkohol og tjene voldsomme summer på det. Den almindelige amerikaner begyndte også at lave sin egen alkohol, som selvfølgelig var af elendig kvalitet, og som faktisk medførte mange dødsfald hvert eneste år forbuddet var aktivt – man kan næsten mindes The Gin Craze. En af måderne der blev lavet gin på var i badekar, hvor man blandede industrialkohol, enebærolie og glycerin. En skrækkelig blanding som til gengæld gav navn til en gintype, der kendetegnede perioden, Bathtub gin.

Forbuddet blev ophævet d. 5. december 1933 af præsident Roosevelt, som bl.a. havde baseret sin valgkampagne på at få ophævet forbuddet. Efter sigende skulle præsidenten have blandet den første lovlige Dry Martini i Det Hvide Hus, den første nat efter forbuddet var blevet ophævet. Forbudstiden lærte amerikanerne at fokusere på kvaliteten i deres spiritus, og dermed steg efterspørgslen på London Dry Gin i perioden efter forbudstiden. Ginnen havde derfor kronede dage i de næste par årtier, som fast inventar i folks cocktails.

Under Anden Verdenskrig oplevede ginnen et dyk igen, da det blev ulovligt at destillere alkohol på korn, i stedet brugte man melasse. Det meste alkohol blev endda også mest brugt i forbindelse med krigen, så da den endelig var ovre tog gindestillatørerne fat igen, og gin blev igen voldsomt populært, bl.a. blev begrebet The Martini Shot opfundet i den efterfølgende periode. The Martini Shot var den sidste optagelse i en Hollywoodfilm, som fortalte alle, at det snart var tid til at fejre at arbejdet med filmen var ovre – og det er faktisk et begreb, som stadig bruges i Hollywood i dag.

Da ‘70’erne oprandt havde gin fået skarp konkurrence af en anden klar spiritus, vodka. I de efterfølgende årtier mistede ginnen sit fodfæste på spiritusmarkedet, og gik i glemmebogen indtil omkring år 2000. De næste, og sidste, 20 år af ginnens historie får du i sidste indlæg i denne serie om ginnens historie.

Modtag vores tilbud

Hver mandag udkommer vores ugetilbud.
Vil du modtage dem på mail?

0